Brief aan Mevrouw Smeyers

Beste Mevrouw Smeyers,

Als Belg in het buitenland en moeder van een leuk 4-jarig mengseltje van Ecuatoriaans en Vlaams bloed, heb ik met verbazing kennis genomen van uw burgerschapsvoorstel. Volgens dat voorstel zal mijn zoontje, zodra hij 18 wordt, een examen moeten afleggen om te bewijzen dat hij écht wel voldoende Belg is om het Belgische staatsburgerschap te verdienen. Ik sta perplex, want ziet U, ik dacht dat hij al Belg was?

Hoewel mijn zoontje in Spanje woont en opgroeit, voelt hij zich namelijk even zo Belgisch als zijn mama. Op 6 december wacht hij vol spanning de komst van Sinterklaas af, die, zoals u ook wel zal weten, eerst alle Belgische kindjes in Spanje bezoekt alvorens met de boot richting Lage Landen te reizen. Met Pasen gaat hij op zoek naar de chocoladen eitjes die de Paashaas op onze patio heeft verstopt, hij houdt van ‘bokes met sop en soaker’, leerde de andere kindjes van zijn kleuterklasje ‘Parapluutje Parasolletje’; een liedje dat ze daarna met veel verve zongen voor een groot publiek tijdens het kerstconcert van Escola Les Roques Blaves (Esparreguera) én hij houdt van regelmaat en orde. Hij spreekt Spaans, Catalaans, een mondje Engels en, uiteraard, Nederlands. Hij zegt appelsien in plaats van sinaasappel en hesp in plaats van ham, zoals het een goeie Vlaming betaamt. Hij heeft graag chocolade korreltjes op zijn pudding en eet zijn aardbeien met bruine suiker uit Tienen, waarvan steevast een kilo of twee wordt meegebracht uit België door bezoekende familie en vrienden.

Hij lijkt me een Belg bij uitstek: meertalig, zich confortabel voortbewegend tussen verschillende culturen, met een flexibiliteit en diplomatie die enkel een Belg in hart en nieren aan de dag kan leggen. Dàt is wat Belg-zijn voor mij inhoudt, mevrouw Smeyers.  En dat valt niet te vatten op een examenblad met vermoedelijk een mix van trivial pursuitvragen over ons dierbaar vaderland. Vragen waarop de gemiddelde 18-jarige met twee Vlaamse ouders waarschijnlijk het antwoord ook niet weet.

Mijn zoontje  is Belgisch omdat zijn moeder Belgische is en Ecuadoriaans en Spaans omdat zijn vader de dubbele nationaliteit heeft. Van elke cultuur en nationaliteit proberen we hem het beste mee te geven: Belgische diplomatie en gevoel voor orde en regelmaat, Ecuadoriaanse levensvreugde, Spaanse openheid… We zijn er nu eenmaal van overtuigd dat een mix van het beste van alles een uniek maar prachtig resultaat kan opleveren.  Net zoals ons eigen land dat is: een mengsel van Germaanse en Latijnse culturen en talen, van joie de vivre en gezelligheid, van purpre hei en Ardense heuvels (al noemen wij Belgen het bergen)… uniek en prachtig.

Ik ben niet de enige die dit zo aanvoelt, Mevrouw Smeyers. Mijn menig wordt gedeeld door velen anderen  in een gelijkaardige situatie: met een niet-Belgische partner en multiculturele kinderen. Het is in hun naam en in naam van al hun kinderen, dat ik u dringend verzoek terug te komen op uw voorstel dat enkel nodeloos verscheuring brengt waar eenheid regeert. Heeft de werelgeschiedenis ons nog niet voldoende geleerd dat mensen opbergen in vakjes van ras, nationaliteit, religie of welk ander criterium dan ook, alleen maar miserie, haat en zelfs bloedvergieten met zich meebrengt? Kunnen we in deze geglobaliseerde wereld alsjeblieft minder in hokjes denken en wat meer in allesomvattende cirkels? Open uw ogen en kijk rond in het Vlaanderen en het België van vandaag: het is de mix van culturen, religie en kleur die ons heeft gemaakt tot wat we vandaag zijn. En dat is helemaal zo slecht nog niet.

Met vriendelijke groet,

Karolien

Belg, Vlaming én wereldburger

Wie zich ook Belg én wereldburger voelt en Mevrouw Smeyers wil laten weten hoezeer ze ernaast schiet met haar voorstel, kan een mailtje sturen naar: sarah.smeyers@n-va.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: