Catalaanse keukentip (voor wie zich verveelt tijdens de herfstvakantie)

Het is bijna 1 november.  In België wordt er nu massaal gesleurd met chrysanten in allerlei kleuren en afmetingen. Hier in Catalunya daarentegen sleuren ze niet met bloempotten maar met zakjes gemalen amandelen, pijnboompitten en kokosnoot. Want hier bakken ze panellets voor Allerheiligen. Spreek uit: Paneyets.

Schaaltje gemengde panellets, de pijnboompitjesversie is ligt op het bovenste rijtje

Schaaltje gemengde panellets, de pijnboompitjesversie is ligt op het bovenste rijtje

Panellets zijn kleine zoete hapjes, op basis van gemalen amandelen met een hoog suikergehalte. Gezien de ingrediënten gaat het hier meer dan waarschijnlijk om verbasterde Arabische recepten, zoals wel meer het geval is in de Spaanse keuken. Vroeger, lang geleden, toen de mensen met Allerheiligen nog naar de kerk gingen in plaats van verkleed als spoken of spiderman door de straten te rennen, kwam zo’n voedingrijk hapje goed van pas voor na de lange, koude misdienst. Net zoals de gepofte kastanjes en boniatos (zoete aardappelen) die nu overal in de straten worden verkocht.

Voor de kooklustigen onder jullie, hierbij het recept voor pijnboompit-panellets (want na het sleuren met al die zware chrysanten, kunnen jullie meer dan waarschijnlijk ook wel een opkikkertje gebruiken)

Ingrediënten:

500 gr amandelpoeder

500 gr bloemsuiker

250gr gekookte aardappel

300gr pijnboompitten

1 geraspte citroenschil

2 eigelen

1 eiwit

Eerst de aardappel koken met schil en al en laten afkoelen. Daarna de schil afpellen en wanneer de aardappel koud is, pletten met een vork en mengen met de suiker. Het amandelpoeder en de geraspte citroenschil toevoegen en goed mengen. Nu de twee eigelen toevoegen en weer goed mengen tot je een homogene marsepein-achtige pasta bekomt. Met die pasta kan je nu kleine balletjes beginnen te rollen. Die balletjes haal je eerst door het eiwit en vervolgens door de pijnboompitjes, zodat die laatste netjes blijven plakken.

Bekleed een ovenplaat met zilverpapier en strooi daar wat bloem over uit. Schik de balletjes op de plaat en laat de oven alvast voorverwarmen met de gril op 170º. Terwijl de oven warm wordt, nog snel even de panelletjes bestrijken met eigeel. 12 minuutjes bakken en klaar is kees! Wel even laten afkoelen voor je ze in je mond stopt!

Getagged , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: