Antropologische studie van de Chuloplayas

Voor ik voor de eerste keer voet in Spanje zette dacht ik dat alle Spaanse mannen donker, knap en mysterieus waren, op zijn Zorro-achtig, voorzien van een gitaar en met een rode roos tussen de tanden. Nou, was dat even een ruw ontwaken… Sindsdien heb ik natuurlijk meer dan tijd genoeg gehad om de verschillende soorten Spaanse mannen gade te slaan en op wetenschappelijk verantwoorde wijze onder te brengen in verschillende categoriëen, ten bate van de op avontuur beluste en nietsvermoedende Vlaamse vakantiegangsters. Laten we vandaag even de opmerkelijkste soort onder de loep nemen, enig in zijn soort en naar mijn mening niet terug te vinden onder de Belgische seksegenoten: de chuloplayas of chulopiscinas.

Uiterlijke kenmerken:
– beter geëpileerd dan de gemiddelde vrouw, met netjes gemarkeerde wenksbrauwen, haarloze borstkas en gladde armen, benen en uiteraard, oksels.
– Goedverzorgde huid, duidelijk behandeld met dure crèmes en produkten, gladgeschoren
– Zonnenbankbruin
– Voorzien van één of meerdere tatouages en één of meerdere piercings
– Gespierd lijf voorzien van sixpack dat in de zomer geaccentueerd dient te worden door nauwaansluitende hemden en laaguitgesneden marcellekes
– Een of meerdere dunne gouden kettingen rond de nek
– Strakke broeken, strakke hemden voor het nachtleven – mouwloze tshirts en marcellekes met halflange broeken voor tussendoor
– En heb ik al gezegd dat ze bijzonder goed geëpileerd zijn?
Denk Cristiano Ronaldo met minder geld en zoiets is het ongeveer. Een vreemde mengeling tussen een Johnny (bestaan die nog?), een metrosexueel, een preppy en een gigoló. Hoewel ze niet op elk type vrouw vallen. Chuloplayas gaan meestal samen met ‘chonis’. Dat zijn hevig opgemaakte poppetjes met hoog opgestoken haren, nog hogere hakken en een minimum van kleren om het lijf. Valse borsten, valse wimpers, extensions… Verheerlijking van het lichaam en de uiterlijk schijn.
En het gaat hier duidelijk om een categorie in opmars. Dat bewijst toch het succes van programma’s als Gandia Shore, de Spaanse versie van Jersey Shore, met in plaats van Guido’s en Guidettes, chuloplayas en chonis.

 

gandia-shore

De cast van Gandia-Shore, de Spaanse versie van het immens populaire Jersey Shore (MTV)

Uiterlijke schijn zonder veel inhoud. Of lijkt dat maar zo? Zit er misschien meer achter dit wanhopig vasthouden aan een onrealistisch beeld van jezelf en het wanhopig vermijden van diepgaander menselijk contact? Wat denken jullie?

Getagged , , , ,

One thought on “Antropologische studie van de Chuloplayas

  1. […] één van mijn eerdere blogs deed ik al eens het Spaanse concept van ‘chuloplayas’ uit de doeken. En wie werkt in de zonnebanksector, weet dat hij eerder vroeg dan laat met één […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Advertenties
%d bloggers liken dit: