Verschil moet er zijn

untitledZe hebben een paar keer grote ogen opgezet, de twee Nederlandse dames van Hannah Cosmetics die naar de beurs in Barcelona waren afgezakt om ons een handje te helpen met de demonstraties. Want Spanjaarden, het blijven toch vreemde wezens, hoor. Bijzonder assertief, zelfs voor Nederlanders. De kleine relletjes die er ontstonden over de vraag wie de volgende in de rij was voor een gratis behandeling konden zelfs niet met behulp van een wachtlijst worden onderdrukt. Omdat Spanjaarden natuurlijk chronisch te laat komen. Je kan wel een afspraak noteren voor 13.30h, maar de kans dat de geïnteresseerde ook daadwerkelijk tijdig komt opdagen en niet een kwartier later, wanneer er ondertussen al lang en breed iemand anders op de behandelingtafel ligt, is uiteraard bijzonder klein. En de kans dat de laatkomer in kwestie dan ook nog beseft dat een afspraak een afspraak is en dat de estheticienne niet een kwartier lang met gekruiste armen op hen gaat staan wachten, is uiteraard nóg kleiner. En dat de ontevredenheid over het vermeende aangedane onrecht luidruchtig kenbaar dient te worden gemaakt dat is uiteraard ook een onwankelbaar gegeven.

Ook de Spaanse arbeidsethiek blijft een bron van verwondering voor Noord-Europeanen. Stonden de Nederlandse dames stipt om 8.30h op de stand, dan kwamen mijn collegaatjes een kwartier later rustig aangewandeld enkel en alleen met de bedoeling om jassen en tassen veilig weg te bergen alvorens eerst even te gaan ontbijten. Wat stand opbouwen? Wat vitrines inladen? Eerst een café con leche en een croissant! Het ontbijt neemt uiteraard mistens een half uur in beslag. De Belgische collega (met noordelijke arbeidsethiek) zal ondertussen de stand wel bewaken en ervoor zorgen dat alles klaarstaat vóór het publiek komt. Verschil moet er zijn en Spain is different.

Middagpauze. De Spaanse collega’s trekken er anderhalf uur voor uit. De Nederlandse dames kijken wederom verbaasd op. Hoezo niet snel snel op twintig minuten een broodje naar binnen werken?  Hoezo voorgerecht, hoofdgerecht, nagerecht  én koffie? Ter verdediging van de  Spaanse tafelgewoontes: hier sta je wel o peen beurs van half negen tot half 8, wat een stuk langer is dan in de noordelijke landen waar het publiek rond 5 o 6 uur naar huis gaat. Dus een beetje deftig eten is wel nodig als je zolang ter been wil blijven. Of daar dan anderhalf uur voor nodig is, zullen we even diplomatiek in het midden laten.

De Nederlandse dames vonden het alleszins allemaal bijzonder interessant. En hun blonde voorkomen kon op veel interesse rekenen bij het mannelijke publiek, wat mooi meegenomen was!

Advertenties

4 thoughts on “Verschil moet er zijn

  1. Hihi. En waar zit jij ergens? Een beetje ertussen of helemaal geïntegreerd tot de werkethos toe?

    En stel dat de Nederlandse dames er niet geweest waren, zou de stand dan ook klaar zijn vóór het publiek er is? Of doe je dat dan terwijl ze al binnenkomen en is dat perfect aanvaardbaar?

    Keep those stories coming! Ik vind het heerlijk om te lezen over cultuurverschillen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: