Januari-helling

De maand januari gaat traditiegetrouw gepaard met een hoop prijsstijgingen, ook in Spanje. Hier noemen ze dat de ‘cuesta de enero’, de ‘januari-helling’ : aan het einde van de maand geraken met nog centjes op zak staat qua inspanning gelijk aan het beklimmen van een steile helling. Vergeet ook niet dat hier op 6 januari de Drie Koningen langskomen met cadeautjes en speelgoed voor de brave kindertjes (nee, Sinterklaas is geen sant in eigen land, 6 december is hier gewoon een dag als alle andere) wat ook een serieuze hap uit het budget van de modale familie neemt.

cuesta de enero
Aangekondige prijsstijgingen voor dit jaar:
– Electriciteit: +3%-6% (en dat terwijl Spanje al de hoogste prijzen hanteert op de Europese markt)
– Correos (de Post): gemiddelde stijging van de prijzen met 2.95%
– Treinen (Cercanías y Media Distancia): + 3%
– Tolgelden: 2.4% voor het nationale wegennetwerk en 3.3% voor de autowegen beheerd door de autonome regio’s
– Bussen: intercity – + 6.07%
– Taxi: + 3.3% (in Barcelona)
– Water: + 18% (in Barcelona en nee, hier ontbreekt geen komma tussen de 1 en de 8)
– Openbaar Transport Barcelona: +2.7% en de T-10 het meest gebruikte aftikkaartjes voor 10 ritten met trein, tram of bus: +3.7% (dat wordt nu dus 9.80€, wat een jaar of 5 geleden nog de helft was)
Ook de biodiesel wordt duurder: tot december 2012 golden daarvoor nog speciale belastingsvoorwaarden maar die zijn nu ook afgelopen. De crisis maakt blijkbaar ook korte metten met ecologische overwegingen…
De extra euro per geneesmiddel blijft voorlopig ook behouden in Barcelona en treedt in werking in Madrid ook al stelt de centrale regering dat het ongrondwettelijk om tweemaal belasting te heffen op hetzelfde produkt.
De prijsindex stijgt gemiddeld 8.4% en de loonindex…. (voor wie nog werk heeft en niet met loonsbevriezing te kampen heeft)… tatátatá… 0.6%. Wat betekent dat het minimumsalaris ‘stijgt’ naar 645.30€ bruto / maand. Dat is overigens het salaris dat nu bijna standaard wordt aangeboden voor niet-geschoolde jobs.
De cijfertjes zien er niet al te rooskleurig uit. Gelukkig maar dat de gemiddelde Spanjaard een vrolijke en optimistische natuur heeft en in de loop van de geschiedenis al meer dan eens zware varkentjes heeft moeten wassen. Veel jongeren zoeken hun heil in Engeland en Duitsland, zoals hun ouders dat indertijd deden in Frankrijk of Zuid-Amerika, solidariteitsprojecten schieten als paddestoelen uit de grond en er gaat geen dag voorbij of iemand organiseert wel ergens een protestmars onder het motto: ¡No podrán con nosotros! En ik geloof het nog ook!

Advertenties
Getagged , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: