Fin de año

Iedereen klaar voor het Jaareinde? Wat in België waarschijnlijk zoveel betekent als etentje gereserveerd, mogelijkerwijs met optie op een paar danspasjes achteraf. Hier in Spanje vereist de voorbereiding iets meer werk. Eerst en vooral druiven inslaan (twaalf per persoon, voor elke klokslag één) in plastic zakjes met een lintje rond of in champagneglazen. Vooral niet verkeerd tellen, want wie een glas krijgt met minder of méér druiven dan voorzien, wacht een jaar vol ramp en tegenspoed. Voor de gemakzuchtigen of wie zich al snel verslikt in de pitjes bestaan er overigens ook gepelde én ontpitte druiven in handige blikjes.
Laat ik ook even van de gelegenheid gebruik maken om een hardnekkige mythe te doorprikken: het is absoluut niet de bedoeling de twaalf druiven in je mond te verzamelen en die dan allemaal samen bij de laatste klokslag door te slikken. Tenzij je natuurlijk het nieuwe jaar in wil luiden met een Heimlich-manoeuver… Gewoon een druifje eten per klokslag volstaat. Begrepen?
Naast de druiven, mag ook niet vergeten worden zakjes ‘cotillón’ te voorzien. Ook ééntje per persoon. Dat is een plastic tasje met daarin een papieren feesthoedje, een slinger, een fluitje en een maskertje: tout court, de standaarduitrusting van elke zichzelf respecterende feestvierder.
Net zoals in België wordt er ook druk gezocht naar het mooiste feestjurkje, al dan niet met glitters en pluimen en bijna standaard met torenhoge hakken onder. Maar daar blijft het niet bij. Ook wat er onder het kleedje schuilgaat is van belang! En het moet rood zijn! Rode onderbroeken, rode BH’s, rode tanga’s en rode boxershorts! Want dat brengt geluk! Vooral als je ze de volgende dag verbrandt!
Wat ze hier dan weer niet kennen is de Nieuwjaarsbrief. Wat alle meters en peters het voordeel biedt dat ze op Nieuwjaarsdag niet met een katerkop op familiale bijeenkomsten worden verwacht alwaar het kleine grut hen vergast op rijmseltjes allerhande over het nieuwe jaar dat voor de deur staat.
Alleszins, of jullie het 31 december nu in Vlaamse, Spaanse of Gangnam-stijl doen: BESTE WENSEN VOOR 2013!

uvas

Getagged , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Advertenties
%d bloggers liken dit: