Radiostilte

De laatste weken is het nogal druk geweest op het werk. Personeelsverschuivingen…. Afscheid nemen van de ene collega en gewend raken aan de vreemde tics en gewoontes van je nieuwe collega in opleiding die 15 jaar ouder is dan je zelf bent en het dus best moeilijk vindt orders van een snotneus te aanvaarden.  Maar goed, zoals Yvonne Kroonenbergs al zei: ‘Alles went, behalve een vent.’  En aan die strohalm hou ik me dus maar vast.

Ziehier dus ook de verklaring voor mijn relatieve radiostilte. Ik had het te druk met tijgers temen en gierende zenuwen onder controle te houden om een leuke blog in elkaar te boksen. Ik beloof evenwel beterschap voor de komende weken.

Want het is weer spannend in Spanje! Catalonië lijkt bij wijlen op het punt van afscheuring te staan. De mossos d’esquadra (Catalaanse politie) vonden het zelfs nodig officieel te verduidelijken dat zij altijd aan de kant van de Grondwet zullen staan en dus niet zullen beantwoorden aan de oproep van Felip Puig, ‘minister’ van Binnenlandse Zaken van de Generalitat, om dienst te doen als gewapende strijdkrachten bij de organiseren van een, volgens de grondwet, illegaal referéndum. Wie wel eens wat gelezen heeft over wat er vooraf ging aan de Spaanse burgeroorlog, krijgt alvast koude rillingen…

Feit is dat de Catalaans roep om onafhankelijkheid sinds de crisis alleen maar luider klinkt. En Catalaanse politici maken hier dankbaar gebruik van om de aandacht af te leiden van hun eigen falen op het economische terrein. En vermijden ook handig uitleg te geven bij de mogelijke gevolgen van een unilaterale afscheuring van het landsdeel. Eén van de grootse uitgeverijen heeft al laten weten in zulk geval Catalonië te verlaten en de het grote bankconsortium ‘La Caixa’ lijkt dezelfde plannen te koesteren. Kapitaal stroomt weg, meer dan waarschijnlijk komt er een boycot van de EU die niet blij zullen zijn met separatistische rellen in het eengemaakte Europa en graag de economische motor van Spanje bij Spanje zullen willen houden.

Het lijkt praktisch onhaalbaar. Maar leg dat de gemiddelde Catalaan uit, die op rood zaad zit, het beu is voortdurend te worden vermeden ‘asociaal’ te zijn, terwijl Catalonië net de meeste belastingen afdraagt aan de centrale overheid, en wordt aangevallen omwille van de taal die hij bezigt. Wordt ongetwijfeld vervolgd…

Getagged , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Advertenties
%d bloggers liken dit: