Papieren

Mochten jullie plannen hebben om binnenkort naar Spanje te emigreren, zorg er dan zeker voor dat je al je papieren in orde brengt zodat je lekker legaal in het land kan verblijven. Gelukkig is dat voor ons leden van de Europese Unie een vrij gemakkelijke zaak. Kwestie van een paar papieren in te vullen, even glimlachend de camera in te blikken voor een flaterende foto en klaar is Kees.

Immigranten uit Afrika, Azië en Zuid-Amerika hebben het jammer genoeg niet zo gemakkelijk. Duizenden van hen leven sinds jaren zonder papieren in Spanje en proberen zo goed en zo kwaad als het kan een leven op te bouwen. Maar het is crisis en dus zijn ze nog minder gewenst dan voorheen. En omdat er UITERAARD geen geld gepompt kan worden in ongewenste illegalen, heeft de regering Rajoy besloten dat dit collectief geen recht meer heeft op gratis medische bijstand. Ondanks hevig protest van artsenverenigingen. Zij stellen dat illegalen amper wegen op de uitgaveposten van de Seguridad Social omdat ze bijzonder weinig gebruik maken van de aangeboden diensten. Wie illegaal is probeert zoveel mogelijk weg te blijven bij officiële instanties uit vrees voor aangifte en deportatie. Wie illegaal is en het geluk heeft ergens te kunnen zwartwerken, kan zich meestal niet de luxe veroorloven  om vrijaf te vragen voor doktersbezoeken of dagen te onbreken op het werk wegens ziekte. En ook: illegalen uit derdewereldlanden brengen soms ziektes met zich mee die in Spanje al lange tijd zijn uitgeroeid. Artsen vrezen dat indien de basisassistentie aan illegalen wordt ingetrokken die ziektes weer de kop zullen opsteken, ook onder de Spaanse bevolking. En wat er dan bespaard wordt door de hulpverlening aan illegalen in te trekken zal dan dubbel moeten worden uitgegeven om die nieuwe ziektehaarden te bestrijden. En de eed van Hypocrates, natuurlijk. Het niet verlenen van hulp aan een mens nood, maakt niet uit waar hij vandaan komt, welke kleur zijn huid heeft en of hij al dan niet over de juiste papieren beschikt, druist totaal in tegen de principes van hun artseneed. Vele artsen hebben dan ook al laten weten wél de gevraagde hulp te zullen verlenen indien nodig.

De regering Rajoy nuanceert: illegalen kunnen wel medische steun verkrijgen mits het betalen van een jaarlijkse premie van 710€. Die premie kan oplopen tot 1800€ in het geval de patiënt ouder is dan 65 jaar. Reality check: de meeste illegalen kunnen zich zulke sommen geld niet permitteren omdat ze geen bron van inkomsten hebben. Dat is namelijk de hele kwestie van illegaal zijn: geen papieren, geen werk, geen werk, geen geld. Simple comme bonjour. Of ‘hola’ in dit geval. Overigens, de gemiddelde Spanjaard kan het zich ook niet permitteren 710€ per jaar aan een ziektekostverzekering uit te geven, hoor, laat staan het dubbele daarvan, hoe een mens zonder papieren dat dan wel zou kunnen is me een raadsel.

Sommige autonome regio’s, waaronder ook Cataluña, hebben laten weten de kosten voor de medische assistentie voor illegalen op zich te zullen nemen. Want menselijkheid en compassie dienen niet op het altaar van de crisis geofferd te worden.  Fijn te weten dat er toch nog mensen met een geweten op deze planeet rondlopen.

Getagged , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Advertenties
%d bloggers liken dit: