Noodsteun en de gewone man

De ‘rescate’ is een feit, ondanks het feit dat afgelopen vrijdag de woordvoerster van de regering nog bij hoog en laag beweerde van niks te weten. Soraya, uw neus moet dit weekend een stuk langer geworden zijn!  Nu is het dus alleen nog maar afwachten wat de gevolgen voor de gewone man zullen zijn. We verwachten allemaal een verhoging van de BTW naar 21%. Wat dus zou betenenen dat op minder dan 5 jaar tijd de BTW hier met 5 punten stijgt. Needless to say: de lonen zijn al vijf jaar bevroren. Voor wie nog werk heeft dan toch.  25% (dat is dus 1 op 4, beste mensen) zit namelijk nog steeds zonder.

Ik hoor mensen uit de ‘betere’ landen van de Europse unie wel eens zeggen dat een BTW van 21% ‘toch normaal is’. Hier wil ik alleen het volgende op antwoorden: inderdaad, maar dan moeten de lonen ook op Europees niveau komen. In een land waar  50% van de bevolking minder dan 1.000€ per maand verdient is 21% BTW een ramp. Besef ook dat de prijsindex ook hier elk jaar met ongeveer 2.5% stijgt, maar dat de lonen, ik herhaal het, al 5 jaar bevoren zijn. Ik herhaal, voor wie nog werk heeft. Je kan hier maximaal 18 maanden werkloosheidsuitkering krijgen en het merendeel van de werklozen heeft daar geen recht meer op.

Dat de Spaanse nationale en regionale regeringen al de fondsen en subsidies verkeerd hebben gebruikt, om niet te zeggen, over de balk hebben gesmeten is een feit. Dat hoeft niemand ons te vertellen. De megalomane projecten van vliegvelden in verschillende uithoeken van Spanje die zijn gebouwd in tijden van economische bonanza, en waarvan nog nooit één vliegtuig is opgestegen, spreken voor zich. Zo ook de kilometers snelwegen aangelegd tussen de hoofdstad en het boerengat waar minister X of vertegenwoordiger Y zijn weekends doorbrengt in zijn luxueuze chalet met zwembad. De Spaanse politieke klasse verdient geen medelijden of begrip. Maar vergeet niet de gewone man in de straat, die na jaren dictatuur onder Franco meende in de Europse Unie een betere toekomst te vinden, te kunnen opklimmen tot een voorheen onbestaande middeklasse en die nu lijdzaam moet toezien hoe die reeds langverworven rechten afgekolft worden (bv. arbeidsrechten: sinds een paar maanden is men zelfs met een vast contract niet werkzeker, want de werkgever mag je zonder vergoeding op straat zetten tot één jaar na het ondertekenen van een vast contract en zelfs als je al jaren werkzaam bent bij hetzelfde bedrijf kan je ook dan nog zonder vergoeding op straat komen te staan als het bedrijf kan aantonen dat ze al meer dan 4 maanden verlies lijden), hoe hij niet langer zijn koffietje in de bar kan betalen om nog maar te zwijgen van al die ouders die niet langer de schoolkeuken kunnen bekostigen. Treft hen enige schuld? Ik denk alleszins van niet. Denk daaraan wanneer je hoort klagen over de brave burgers van de ‘goede’ landen van de EU moeten opdraaien voor het kwakkelbeheer van de ‘slechte’. Por favor.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Advertenties
%d bloggers liken dit: