Auto-diagnóstico of naar de dokter gaan in Spanje

Naar de dokter gaan in Spanje, het blijft een avontuur… Spanje is dus duidelijke Gierle niet, waar minstens drie dokters met mooie privé-praktijken en aangename wachtkamers vol oude story’s en libelles je zonder afspraak verwelkomen of indien nodig, gewoon bij de patiënt aan huis komen. Not in Spain. Wie hier geen privé-verzekering heeft (en die heb ik niet, want ze weigeren pertinent diabeten of rekenen me een fortuin aan) moet via de ambulatorios van de Seguridad Social aan zijn trekken komen. Een ambulatorio is een medisch centrum, waar verschillende huisartsen (médico de cabecera) kantoortjes delen en je moeten helpen met je basisbehoeftes alvorens je door te verwijzen naar een specialist mocht dit nodig zijn. In de ambulatorio worden ook bloedproeven genomen en worden de teststrips voor diabeten verdeeld door verpleegsters die menen door hun jarenlange ervaring tot arts te zijn gepromoveerd.

Mijn eerste ervaring met de hoofdverpleegster van Esparreguera was eerder een aanvaring. Ze vroeg me hoeveel teststrips ik per maand dacht nodig te hebben. Tussen de 120 en de 150 antwoordde ik gezwind en me van geen gevaar bewust. ‘Qué??? 150??? ¡Este rollo se te va acabar pronto aquí!’, schreeuwde ze me toe, wat zoveel betekent als ‘met dat spelletje zal het hier vlug gedaan zijn’. Ik vroeg haar waarom.  Nou, ik dacht toch niet dat ik hier teststrips kon gaan verprutsen door me honderd keer per dag de suiker te meten? Waarop ik haar vroeg hoe ik dan moest weten hoeveel insuline ik me moest inspuiten, vier keer per dag. Ah, daar had ze niet op gerekend. Door haar jarenlange ervaring met suikerzieke oudjes meende ze te weten dat diabetes in al zijn vormen te verhelpen is met een paar pilletjes en dat één of twee suikermetingen per week ruim volstaan. Behulpzaam vroeg ik nog of ze er misschien de arts wilde bijroepen om verder medisch advies, maar  dat bleek niet nodig te zijn. Ze bond in en ik kreeg 150 strips per maand toegewezen.

Het was overigens diezelfde vriendelijke tante die me ooit om 11 uur ‘s morgens vertelde dat ik ‘s middags maar moest terugkomen  omdat mijn afspraak niet op haar lijstje stond. Toen ik haar zei dat ik wel degelijk een afspraak had, dat ik speciaal van mijn werk in SJD was gekomen (35km van Esparreguera) en dat ik onmogelijk nog eens toestemming kon vragen om me ook ‘s middags wederom te ausenteren, draaide ze bij. ‘Weet je’, zei ze me, ‘het gebeurt hier ook zo vaak dat gepensioneerden zonder afspraak komen en ja, je moet daar streng in zijn.’ Ik was toen 26 en stond perplex dat ze me zonet verward hadden mete en gepensioneerde. Overigens, het feit alleen al dat je een afspraak moet maken om teststrips af te halen, is bij de haren gegrepen. Meestal zit een halfuur te wachten, tot ik eindelijk de verpleegsterskamer binnenmag, waar ze dan even een kastje openen om er 3 doosjes uit te halen. Een afpraak kan ook alleen maar tijdens de kantooruren (10-13 en van 15-19h) zodat ik ook nog eens toestemming op het werk moet vragen om te kunnen gaan, en dat dus elke maand. FYI: In België ga je verplicht twee keer per jaar op controle bij een diabetoloog en tijdens dat bezoek krijg je een vrachtje strips, prikkers en naalden mee waar je ruimschoots een half jaar mee toekomt.

Tot zover de verpleegsters. De dokters, onderbetaald en overwerkt, dienen zoveel mogelijk patiënten per dag af te handelen.  Iemand ergens achter een bureautje in Madrid of Barcelona besloot in een moment van verlichting dat 7 minuten per patiënt een ideaal gemiddelde is en dat gemiddelde wordt gehanteerd bij het programmeren van de visites. Dit betekent dat al wie komt voor meer dan een lopende neus of een zwerende teen en dus meer dan 7 minuten aandacht nodig heeft, zich schuldig maakt aan het genereren van ellenlange wachtrijen.

De artsen zelf moeten zich beperken tot wat wegen, afluisteren en bloeddruk meten. En op basis van de klachten van de patiënt tot een preliminaire diagnose komen. Om hen te helpen stel ik die meestal zelf maar: ‘Dokter, ik heb cistitis want het brandt als ik moet plassen en ik heb ook constant het gevoel dat ik moet urineren ook al komt er maar een druppeltje uit.’. De arst bevestigt dat het inderdaad klinkt als cistitis, schrijft een receptje voor antibiotica voor en in twee, drie minuten sta ik weer buiten. Voilà. U begrijpt dat ik ben opgehouden met naar de dokter gaan voor problemen die geen medicatie op recept vereisen..

Het moet wel gezegd worden dat dit allemaal gratis is. Ik betaal geen cent voor de teststrips, geen cent voor mijn bezoeken aan de dokter en pas sinds februari dit jaar, als nieuwe besparingsmaatregel van de Generalitat de Cataluña, betaal ik 1€ per doktersvoorschrift. Daarom ook dat het in de ambulatorio altijd tsjokvol zit. Wie geen 20€ of 30€ per visite krijgt aangerekend, twijfelt er niet aan of hij wel ziek genoeg is om naar de dokter te lopen. Het systeem doet zichzelf een beetje de das om. Daarom ook dat er nu stemmen opgaan om een systeem van co-pago op poten te zetten waarbij de patiënte tenminste een deel van de kosten terugbetaalt.  Als Belg kan ik me er wel in vinden, maar de Spanjaarden schreeuwen moord en brand. Het zijn natuurlijk moeilijke tijden en vele mensen zitten al op zwart zaad. Het idee alleen al te moeten betalen voor medische diensten die voor hen altijd al gratis zijn geweest lijkt  onoverkomelijk.  Vraag  is waar het geld vandaan moet blijven komen om een aangroeiende en vergrijzende bevolking gratis gezond te houden?

2 thoughts on “Auto-diagnóstico of naar de dokter gaan in Spanje

  1. Veerle Metten schreef:

    Gezondheidszorg is precies niet gemakkelijk te regelen; het is overal wel iets. Hoewel ik inderdaad denk dat het in België helemaal niet slecht is op dat vlak.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Advertenties
%d bloggers liken dit: